Polonya kaçak göçmenler için referandum düzenleyecek
Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi, ülkeye yasadışı yollardan giren göçmenler için referandum yapmak istiyor.
Avrupa Birliği’nin (AB) yerleştirme planının bir modülü olarak “Ortadoğu ve Afrika’dan gelen binlerce kaçak göçmenin” ülkeye kabul edilmesini destekleyip desteklemedikleri konusunda kamuoyu araştırması yapılması planlanıyor.
Ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerinde iktidarını korumak isteyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiec açıklama yaptı.
Başbakan’ın paylaştığı video: Avrupa’da kaos sahneleri
Mateusz Morawiecki, referandum sorusunu sosyal medyada paylaştığı yeni bir görselle duyurdu.
Morawiecki’nin paylaştığı videoda Avrupa’da yanan araçlar ve diğer şiddet olayları yer alıyor.
‘Ukraynalılar beyaz ve Hristiyan’ yorumu
Haberi bildiren Associated Press, “Polonya 1 milyondan fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunların çoğu beyaz ve Hristiyan.”şunları ifade etti:
Yetkililer uzun süredir Müslümanları ve farklı kültürlerden insanları ülkenin kültürel kimliğine ve güvenliğine tehdit olarak gördüklerini söylüyor.
Haziran ayında, AB içişleri bakanları Avrupa’ya izinsiz giren göçmenlerin sorumluluğunu paylaşma planını onayladılar.
Polonya’da yasadışı göçmenlere karşı oylama hazırlığı
Başbakan Morawiecki, referandumda sorulacak sorunun göçmenlerle ilgili olduğunu söyledi. “Avrupa bürokrasisinin dayattığı zorunlu sınır dışı etme mekanizması kapsamında Orta Doğu ve Afrika’dan binlerce yasadışı göçmenin kabul edilmesini destekliyor musunuz?”şeklinde olacağını söyledi.
Hukuk ve Adalet Partisi Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski de görüntülere işaret ederek, “Bunun Polonya’da da olmasını istiyor musunuz? Kendi ülkenizin efendisi olmayı bırakmak istiyor musunuz?”diye sordu.
AB’de göçmen tartışması sürüyor
Avrupa’nın iltica sistemi 8 yıl önce, Suriye’deki çatışmadan kaçan bir milyondan fazla insanın birden fazla kez AB sınırlarını geçmesi ve Yunanistan ve İtalya’daki kabul kapasitelerini aşmasının ardından çöktü.
O zamandan beri 27 AB ülkesi, yasa dışı olayların sorumluluğunu hangi ülkelerin üstlenmesi gerektiğini tartışıyor.