Sağlık

Kadın sağlığında tarama testlerinin önemi

Bu kapsamda Türkiye’de kadınlarda prekanseröz lezyonları taramak için kullanılan ‘pap-smear’ testi her yıl düzenli olarak cinsel yönden aktif kadınlara yapılmaktadır.

HPV FARKINDALIĞI ÖNEMLİ

Bir diğer önemli konu olan HPV’nin (insan papilloma virüsü) rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri tetiklediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ülkemizde 2014 yılından itibaren HPV-DNA testi uygulanmaktadır. Bu kapsamda Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Tedavi Merkezlerinde 30-65 yaş arası tüm kadınlara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Her ilde Eğitim Merkezi (KETEM). HPV testi pozitif çıkan olgular ileri tetkik ve tedavi için bir üst merkezlere yönlendirilmekte ve erken tedavi ile kadınlarımızın yaşam kalitesi korunmaktadır. 200’den fazla tipi olan HPV, yüksek tip ve düşük tip ve yüksek riskli 16 ve 18 tip olarak ikiye ayrılır; rahim ağzı kanseri olan kadınların %70’inden fazlasında pozitiftir. Bu nedenle HPV virüsünün rahim ağzı kanserinin tetiklenmesinde veya yatkınlığının artmasında rol oynadığını inkar edemeyiz.

HPV AŞISI İLE KANSERİ ÖNLEMEK MÜMKÜN

Pap-smear ve HPV tarama testinin yanı sıra her kadının mutlaka yaptırması gereken bir diğer konu da HPV aşısıdır (rahim ağzı kanseri aşısı). Bilincin artmasıyla ülkemizde yaygınlaşan aşı, 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara cinsiyet gözetmeksizin uygulanabiliyor. 9-15 yaş arasında 2 doz yeterli olurken, 3 doz aşı 15 yaşından sonra yeterlidir. Aşı ne kadar erken yapılırsa koruma o kadar yüksek olur. Daha önce HPV pozitifliği olması, evli veya bekar olmak aşı olmak için bir sorun teşkil etmez ve 40 yaşına kadar aşı yapılabilir. Yaş ilerledikçe aşının etkinliği azalır. Tüm bayanlarımız rutin kontrollerini aksatmasınlar, sağlıklı günler. Öpücük. Dr. Gürkan Gürsoy Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

haberyusufeli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu