Haber

Hayata Destek Derneği afet bölgesindeki umutları yeşertmeye devam ediyor

Yaşanan afetin ikinci ayı geride kalırken, Yaşam Destek Derneği deprem bölgesi Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş başta olmak üzere afetten etkilenen 12 ilde acil müdahale çalışmalarını sürdürüyor.

Yaşam Vakfı, bölgedeki durumla ilgili raporlar yayınlamaya devam ederken, afetzedelerin acil ihtiyaçlarına ulaşabilmeleri için insani yardım çalışmalarını da sürdürüyor. Felaketin ilk gününden bu yana “Dayanışma İyileştirir” sloganıyla çalışmalarını sürdüren ve 12 Nisan itibarıyla deprem bölgesinde 186 bin kişiye destek olan derneğin temel amacı, bölgede yaşamın yeniden inşasına katkı sağlamaktır. dayanışma içinde.

Barınma, hijyen ve beslenme hala en temel ihtiyaçlar.

Barınma, hijyen, su ve sanitasyon, gıda, giyecek ve temel ev eşyaları afet bölgesindeki en temel ihtiyaçlar arasında olmaya devam etmektedir. İhtiyaç analizinde öne çıkan diğer ihtiyaçların iç giyim, yazlık giysiler ve terlikler olduğu görülmektedir.  Yaşam Vakfı, başta Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş olmak üzere afet bölgesindeki tüm bu ihtiyaçları temiz suya erişimi sağlamaya öncelik vererek gidermeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte içme suyu ihtiyacı artacak

Havaların ısınmasıyla birlikte genel su kullanımına ve içme suyuna olan ihtiyacın artacağı tahmin ediliyor. Adıyaman’da 220 bin kişi çadırlarda, 5 bin kişi de yurtlarda yaşıyor. Barınma alanlarında hijyenik tuvalet, duş ve hijyen malzemelerine büyük ihtiyaç duyulurken, Hayata Destek ekipleri belirlenen alanlara tuvalet, duş ve su depoları yerleştirmeye devam ediyor. Dernek, temiz suya erişim konusunda attığı yeni adımla Adıyaman’da kurduğu 2 ton kapasiteli su arıtma cihazı sayesinde günde yaklaşık 700 kişinin içme suyuna erişimini sağlamayı hedefliyor. Kahramanmaraş’ta ekipler ilçelerde yaptıkları ihtiyaç analizleri doğrultusunda portatif duş üniteleri ve su depolarının kurulumlarına devam ediyor.

Kadınlar ve çocuklar için güvenli alanlara olan ihtiyacın artması

Hayata Destek’in düzenli olarak yayınladığı acil durum raporlarına göre bir diğer temel ihtiyaç da ruh sağlığı ve psikososyal desteğe (MHPSS) odaklanılması. Hayata Destek MHPSS ekiplerinin Adıyaman’daki geçici barınaklarda yaptığı görüşmelere göre, afetten etkilenen çok sayıda kadın depresyon belirtileri gösteriyor. Geniş aile yanında çadırlarda barınma gerekliliği kadınlar için büyük bir mahremiyet sorununa neden olmakta ve temizliklerini olumsuz etkilemektedir. Çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme, kaygı ve anneye bağımlılık belirtileri görülür. Yine de çocuklar günlük rutinlere ebeveynlerden daha fazla uyum sağlar. Hayata Destek ekipleri, afetin başından bu yana önce Kahramanmaraş, ardından Adıyaman ve şimdi de Hatay’da psikososyal güçlendirme (PSS) ekipleriyle beyin sarsıntısından etkilenen çocuklara yönelik güçlendirme çalışmaları yürütüyor. Ayrıca Şanlıurfa başta olmak üzere depremden etkilenen şehirlerde uzman psikologlar ve Hayata Destek PSS grupları hem çocuklar hem de yetişkinlerle ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışmaları yürütüyor.

Kalıcı güzelleştirme için uzun vadeli planlar yapılıyor.

Dernek, afet bölgesindeki acil ihtiyaçlara odaklanırken, uzun vadeli güzelleştirme faaliyetleri için de planlamalar yapıyor. Bu planlar arasında, afetten etkilenenlere iş imkânı sağlamak amacıyla, afet bölgesindeki kooperatiflerin geçimini sağlamaya yönelik çalışmalar yer almaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

hekimhan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu