Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan video konferansla katılacak! Akkuyu Nükleer Santrali açılışı 16.00’a ertelendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferansla katılacağı Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışı 13.30’dan 16.00’a ertelendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de törene canlı olarak katılacak.

TÖREN ÖNCESİ ERDOĞAN VE PUTİN’DEN TELEFON GÖRÜŞMESİ

Kremlin Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılış töreni öncesi Putin ile Erdoğan’ın telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan’ın video konferans yoluyla törene katılacağını bildirdi.

ERDOĞAN YAYINDA RAHATSIZ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı akşamı katıldığı canlı yayında rahatsızlandı. Bunun üzerine programları iptal edilen Erdoğan’ın Akkuyu Nükleer Santrali 1. Nükleer Yakıt Teslim Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantı ile katılacağı açıklandı.

İLK ÜNİTE DEVREYE ALINDI

Bugün taze nükleer yakıtın tesise gelmesiyle birlikte Akkuyu Nükleer Santrali’nin “nükleer tesis” statüsü kazanması ve projedeki kritik bir adımın daha tamamlanması bekleniyor. Akaryakıtın tesliminden sonra yapılacak ön testler ve hazırlıkların ardından ilk ünitenin devreye alınması planlanıyor. Diğer 3 ünitenin ise yıl ortasında devreye alınması hedefleniyor.

YAKIT ÇUBUĞU 1,5 YIL ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILACAK

Türkiye’ye getirilecek yakıt çubukları, Akkuyu NGS’nin faaliyete geçmesinin ardından 1,5 yıl süreyle elektrik üretiminde kullanılacak. Kullanım ömrünü tamamlayan nükleer yakıt çubukları, öncelikle reaktör alanında hazırlanan bir havuzda soğutma işlemine alınacak. Daha sonra hazırlanan özel bir yerde muhafaza edilir. Yakıt çubuklarının kullanılmasıyla, kömürden elde edilen güce eşdeğer ısıdan karbondioksit salımı olmadan 124 bin 500 vagon elektrik üretilecek.

AKKUYU’DA NGS İNŞAAT 2018 YILINDA BAŞLADI

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010’da imzalanan ara hükümet anlaşması kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde inşaatı devam eden Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin temeli törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yöntemiyle katıldığı 3 Nisan 2018’de atıldı. Böylece ilk ünitenin tam ölçekli inşaat çalışmaları resmen başladı. Bundan iki yıl sonra 8 Nisan 2020’de ikinci ünitenin inşaatına başlanmasıyla projede çalışmalar hız kazanırken, 10 Mart 2021’de üçüncü güç ünitesinin ilk betonu atılırken, temel atılırken dördüncü ve son ünitenin de temeli 21 Temmuz 2022’de atıldı. Dört ünitede de inşaat ve montaj işlerinin eş zamanlı yürütüldüğü projede en ağır inşaat aşaması geçildi. Akkuyu NGS aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesi haline geldi.

BİNLERCE ÇOĞUNLUK TÜRK HALKI PROJEDE GÖREV ALDI

Tüm inşaat alanında çalışmaların hız kesmeden devam ettiği projede çoğunluğu Türk çalışanlardan oluşan binlerce kişi görev üstleniyor. En yoğun dönemde inşaat alanında çalışan insan sayısı 30 bine ulaştı. Bugüne kadar 140 bin ton inşaat demiri kullanılan ve 1,3 milyon metreküp beton dökülen tesisin üretiminde 1300’den fazla iş makinesi görev yapıyor.

bor-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu