Teknoloji

Acı Yedikten Sonra İçtiğiniz Suyun Serinletici Etkisini Öğrenince Oturup Acı Çekmeyi Tercih Edeceksiniz

“Ne kadar açı olabilir mi?” bir söyleyerek biberden Bir ısırık aldığınız anda gelen pişmanlığı bilirsiniz. Artık geri dönüş yoktur ve o an sadece acıdan kurtulmayı düşünürsünüz. Özellikle grup yemeğindeyseniz kızaran gözleriniz ve öne süreceğiniz küçük öksürükleriniz ne kadar sıkıntılı olduğunuzu gösterecektir.

Bu arada refleks olarak Su içmek Kalkabilirsin. Ruhsal olarak iyi olacağını düşünseniz bile, gerçek şu ki bu çok acı verici -bilerek yapılmış- gösterecek ve suyun durumu olduğundan daha kötü hale getirdiğini göreceksiniz. O zaman ne yapmamız gerekiyor?

Öncelikle acı yiyeceklerin ağzımızı nasıl yaktığına kısaca bir göz atalım.

Ya da daha spesifik olmak gerekirse, ağzımızda yanma hissi Neden ortaya çıktığını görelim. Burada, farklı gıdalar için farklı kimyasallar rol oynamaktadır. En yaygın olanı acı biberdir. kapsaisin bir kimyasaldır. Güzel ama biber olmamasına rağmen acı olan yiyecekler de var. Wasabi ve hardalbuna örnek olabilir.

Bunlar, alil izotiyosiyanat (AITC) adı verilen bir yağ bileşiğini içerir. Bu yüzden bir zamanlar çok popüler olan acı biber yeme meydan okumalarında gördük. Scoville Bu yiyecekler tabloya dahil değildir. Hardalın tek başına oldukça geniş bir ‘acı’ ölçeği olduğundan, bunlar farklı şekilde ölçülür.

Acı biberlerin üzerinden geçerken kapsaisin konusuna geri dönelim.

Acı biber yediğinizde, bu yağ bazlı kimyasal, dilinizde sıcaklık değişimini algılayan bir kimyasaldır. termoreseptörler ile (veya kabaca o alanla) kimyasal olarak etkileşime girer. Sonuç olarak, hepimiz aşinayız. yanma hissigerçekleştiği.

Tamam, şimdiye kadar ağzımızı yakmayı başardık ve acı çekiyoruz. Şimdi ne yapmalı?

Öğrendiklerimizi tekrar edelim. kapsaisin yağ bazlı bir kimyasal. Yağ ve suyun ortasının pek düzgün olmadığını da biliyoruz. Bu iki sıvı karışmaz. Bu nedenle kapsaisin üzerine içtiğimiz su onu çözemez. Bunun yerine sadece kapsaisin daha geniş bir alana yayılmış sağlar. Bu da daha fazla yanma hissi demektir.

Peki, her yerde tavsiye edildiğini gördüğümüz süt ve dondurmanın sudan farkı nedir?

Özellikle sporcular sütte olduğunu doğru bileceklerdir. kazein bir protein içerir. Hatta sporcular için ek protein kaynağı olarak satılmaktadır. Acı yediğimizde dilimizde yanma hissi yaratan kapsaisin, yağda çözünürKimyasaldır ve sütte yağ vardır.

Bu sayede kazein, kapsaisin’i çözerek dilimizdeki termoreseptörlerle olan ilişkisini keser ve bu da acı hissinin ortadan kalkmasını sağlar. Elbette bunun işe yaraması için süt ürününüzün kazein içerdiğinden emin olmanız gerekir.

dondurma Sütte sütün işi olduğunu düşünürsek sütte örnek bir etki yaratması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu nedenle, üstesinden gelebileceğinizden emin olmadığınız bir acı yemeği deneyecekseniz, yanınızda su yerine süt bulundurmanız daha mantıklı olacaktır.

süt içemem ‘ diyene şifa vardır. Süt dışında asitli içecekler ve ekmek gibi karbonhidrat içeren yiyecekler de ağrıyı hafifletebilir.

Kaynaklar:Houston Methodist, YARDIMCI, Tadım Masası, Infinity Learn NEET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu